Followers

Thursday, 11 August 2011

Ceramah Sempena Nuzul Al-QuranPeristiwa Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat al-Qur'an yang pertama kepada Nabi Muhammad s.a.w. hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada hari ini. 
Peristiwa Nuzul Al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. etika baginda sedang beribadat di Gua Hira, bersamaan dengan tanggal 6 Ogos 610M. 
Perkataan "Nuzul" bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran. 
Ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad s.a.w. melalui perantaraan Malaikat Jibril ialah lima ayat pertama daripada Surah Al-Alaq.
Bersempena dengan itu, Jabatan Pendidikan Islam dan Moral (JAPIM) dengan kerjasama Kelab Rakan Islah Institut Pendidikan Guru Kampus Bahasa Melayu akan mengadakan Ceramah Nuzul Al-Quran seperti ketetapan yang berikut:

Semua pelajar Institut Pendidikan Guru Kampus Bahasa Melayu dimestikan hadir kecuali PPISMP Semester 1 dan PPISMP 3A & 3B

No comments:

Post a Comment

ceriakan laman ini dengan komen anda.